Ghidul berilor artizanale din Romania

Ghidul berilor artizanale din Romania

Sunt multe de spus despre inceputurile berii artizanale in Romania. Fiecare bere vine cu povestea ei – fie o poveste antreprenoriala, fie o poveste de bere cu prietenii. Cred ca peste ani de zile ne vom aduce aminte cu placere de pionierii berii artizanale din Romania.

Ce nu poate sa spuna ghidul este cum in spatele fiecarei sticle de bere este o nebunie. Pe langa faptul ca pare ciudat in ziua de astazi ca berea nu se face numai in fabrici imense, au fost niste oameni, care au fost atat de nebuni incat sa creada ca vor putea face bere cu resurse limitate, din pasiune. Inchipuiti-va cum e sa faci paine acasa cu masina de facut paine sau cozonaci de sarbatori. Apoi sa te gandesti sa iti pui banii la bataie si sa faci o minifabricuta de paine si cozonaci. Fara sa stii daca painea ta se va vinde, si daca va place cuiva.

Sigur, sunt si nebuni care fac paine artizanala. Ii salut si ii respect. Si indiferent cat de greu a fost primilor berari artizanali sa faca prima bere, indiferent cati alti berari artizanali au aparut de cand a fost lansat ghidul berilor artizanale, un lucru va ramane intotdeauna primilor berari: au fost primii nebuni. Ghidul a fost lansat in 2017, asa ca s-au mai adaugat ceva nebuni de atunci.

 

Fiecare poveste merita ascultata. Primul pas – o lista a berilor artizanale din Romania.